Piemonte


Aan de voet van de berg

 

Piemonte is een regio gelegen in het noordwesten van Italië. In het noorden begrensd door Zwitserland, ten noordwesten door Valle d’Aosta en ten westen door Frankrijk. Aan dit Alpengebied heeft Piemonte zijn naam te danken: aan de voet van de berg. Rivier de Po, gelegen in de platte Po-vlakte, snijdt de regio van west naar oost in tweeën. Ten zuiden liggen de Appenijnen en in dit berggebied ligt de grens met Liguria. Ten oosten vinden we Lombardia met zijn grote meren (het Lago Maggiore grenst aan Piemonte).

 

Wijngebied

Koude winters, warme zomers inclusief genoeg neerslag en koele nachten zorgen voor het juiste

klimaat voor wijnbouw. Samen met de vele hellingen (150-600m) met mergel- en kalkrijke bodem plus vruchtbare bovenlaag van zand, klei en grind. Belangrijke wijnsteden zijn Asti en Alba, gelegen in de belangrijkste wijngebieden Langhe en Monferrato.

Beschermde herkomst benamingen (appellations) DOC en DOCG

Piemonte heeft de meeste DOC(G)’s Denominazione Originale Controllata (e Garantita) ) van alle Italiaanse wijngebieden. Terwijl het bij lange na niet het grootste wijngebied is. Welgeteld 17 DOCG’s en 42 DOC’s.

Wijnen met deze labels geven aan waar de wijn vandaan komt en welk karakter en/of welke druivenrassen gebruikt zijn. De regels lopen per DOC (G) uiteen.

De belangrijkste liggen in het Langhe gebied, waar Barolo, Barbaresco en Roero de grootste namen zijn. Het aangrenzende Monferrato is ook een belangrijk wijngebied dat volop in ontwikkeling is. Verder interessant zijn uiteraard ook de andere gebieden zoals bijvoorbeeld Gavi (oosten) Colli Torinesi (midden). Maar ook in het noorden worden prachtige wijnen gemaakt zoals Erbaluce en Ghemme.  Ach, er is zóveel te ontdekken……!!

Druivensoorten

Naast de bekende Nebbiolo-druif die Piemonte beroemd heeft gemaakt (lees Barolo en Barbaresco) zijn er nog veel meer autochtone druivenrassen te vinden. Barbera en Dolcetto zijn met bovengenoemde de belangrijksten, maar er zijn er veel meer, enkele andere rode: Brachetto, Freisa, Ruchè, Bonarda, Croatina, Gamba di pernice, Nerretta, Grignolino en Vespolina. Voorbeelden van witte druivenrassen zijn: Arneis, Cortese, Moscato (van de bekende Moscato d’Asti) gevolgd door Erbaluce, Nascetta, Busanello en Favorita.

 

Cultuur

Ondanks de grote (o.a. Fiat) industrie rond Turijn is Piemonte vooral een landelijk gebied, bekend om zijn wijngaarden met zijn veelal inheemse druivenrassen, rijstvelden en culinaire specialiteiten zoals de witte truffel, het Fassone-rund en de hazelnoten die in de

wereldwijde Patisserie op  nummer één staan. En Turijn is befaamd om zijn chocolade. De Slowfood beweging komt niet voor niets uit deze streek waar kwaliteit zo alom aanwezig is en gewaardeerd wordt.

Piemonte is eeuwenlang gedomineerd door de invloedrijke familie Savoye. Zij hebben in de loop der tijd gezorgd voor prachtige architectuur. Beroemd zijn dan ook de vele kastelen die Piemonte rijk is. De toon voor vormgeving hebben zij zeker gezet, niet voor niets is in 1902 de internationale expo van architectuur en kunst geweest in Turijn en was deze stad ‘Wereldhoofdstad design’ in 2008.

Ook bevindt zich hier het op één na belangrijkste Egyptische museum ter wereld. Bekend zijn verder de ‘Sacri Monti’, de heilige bergen. Bedevaardsroutes die langs prachtige kapellen leiden zoals bijvoorbeeld de Fransiscuskapellen bij het Ortameer. En natuurlijk niet te vergeten de ‘Oude dame’ Juventus, één van de oudste voetbalclubs van Italië!