Savooiekoolrolletjes met kip en salie (ook vegetarische en veganistische variant)

Savooiekool komt oorspronkelijk uit de historische Savoyestreek, (nu de regio’s Piemonte, Valle d’Aosta en Savoie en Haute Savoie in Frankrijk). Het wordt veel gegeten.

Wijnadvies: Barbera d’Asti DOCG 2018 Bussi Piero, Calosso.

2 takjes verse salie
350 gram kipfilet
50 gram Parmezaanse kaas fijn geraspt
Peper/zout
8 bladeren Savooiekool
450 gr gezeefde tomatensaus
2 takjes oregano
1 el suiker
1 eetl witte wijnazijn
8 katoenen touwtjes van 40 cm

Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 1 cm. Haal de blaadjes van de salietakjes en hak ze fijn. Meng dit met de kip en de Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de nerf van de koolbladen op de bolle kant overdwars een beetje in. Zo wordt hij iets zachter en buigt makkelijker mee. Het dikste stuk van de nerf kan je in een driehoekje eruit snijden (ongeveer 2 cm). Let op dat je het blad niet afsnijdt, dan wordt het blad te kort om een goed rolletje te maken.

Breng een pan met wat zout aan de kook en blancheer de koolbladeren één voor één 2 minuten. Laat afkoelen.

Breng in een pan de tomaten saus aan de kook. Hak de blaadjes van de oregano fijn en doe erbij, net als de suiker en de azijn. Breng aan de kook en zet het vuur uit.

Verdeel het kipmengsel in 8 porties. Leg een koolblad met de bolle kant naar onderen, met de inkeping naar beneden, op het werkblad en leg er één deel van het kipmengsel in, 1 cm boven de inkeping. Sla het onderste deel van het blad eroverheen en vouw dan de zijkanten naar binnen over het mengsel. Zo blijft het mengsel er goed inzitten. Rol nu helemaal verder. Neem een stukje touw en bind het er omheen.

Herhaal dit met de andere bladeren en leg de koolrolletjes voorzichtig in de saus. Laat een half uur op zacht vuur pruttelen tot ze gaar zijn. Haal de koolrolletjes uit de saus en leg even apart. Breng de saus op smaak met zout en peper en schep er wat van op een bord. Leg twee koolrolletjes erop.

Vegetarische kipstukjes zijn een goede vervanger voor de kipfilet.

Voor de veganistische versie kan je de Parmezaanse kaas vervangen door 2 el gistvlokken.

Buon apetito!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *